català / español / english / deutsch
BLOG
>> INICI / LA TERRA I LA GENT / VINS / OLIS / ACCIÓ SOCIAL / MATERIALS / VISITES I CONTACTES / BOTIGA / CAN CALOPA / VINYES DE BARCELONA / ÚNIC
>> Barcelona / Can Calopa de Dalt / Projecte social / Vins / Altres feines / Equip / La Vinoteca de Can Calopa / Visita'ns / On som

Masia Can Calopa de Dalt

La Masia de Can Calopa de Dalt està ubicada al punt quilomètric 4,8 de la carretera BV-1468, de Molins de Rei a Vallvidrera, a una altitud de 299 metres sobre el nivell del mar. Forma part del terme municipal de Barcelona, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Està inclosa dins el Pla Especial d’Ordenació i Protecció del Medi Natural del Parc de Collserola, classificada com a zona natural de valor ecològic i naturalístic.

La masia és una construcció que conserva elements tardo-gòtics del segle XVI, tot i que amb el temps ha patit algunes modificacions. La darrera, i més moderna, és l’ampliació de la part esquerra on hi ha actualment la llar-residència. Amb tot, encara se’n conserven molts elements, com la font de Can Calopa que, tradicionalment, havia abastit d’aigua els habitants de la masia.

Igual que a Vallbona de les Monges, a Can Calopa de Dalt encara hi ha restes d’antics marges de pedra seca, característics del conreu de secà. Tot i que tradicionalment s’hi havia conreat vinya, amb l’arribada de la fil·loxera i altres fongs a la segona meitat del segle XIX, el conreu es va anar abandonant.

L’any 2001, l’Ajuntament de Barcelona decideix recuperar l’antic conreu de vinya a la Masia de Can Calopa de Dalt amb la intenció d’elaborar uns vins institucionals d’identitat mediterrània capaços de representar la ciutat. Per això, s’hi van plantar 5 varietats tradicionals de raïm negre representatives de l’arc mediterrani, des d’Orient fins Occident: Syrah, Agiorgitiko, Aglianico, Sangiovese i Garnatxa.