catalÓ / espa˝ol / english / deutsch
BLOG
>> INICI / LA TERRA I LA GENT / VINS / OLIS / ACCIË SOCIAL / MATERIALS / VISITES I CONTACTES / BOTIGA / BCN / ┌NIC
>> El lloc / Com treballem / Equip

Vallbona de les Monges: identitat mediterrÓnia

A Vallbona la hist˛ria estÓ marcada per la presŔncia del monestir cistercenc femenÝ mÚs antic de Catalunya. L'orde del Cister fou fundat a la Borgonya i es dedicÓ a combinar l'activitat espiritual segons la regla de Sant Benet amb el desenvolupament en l'Ómbit de l'agricultura i l'organitzaciˇ del territori.

Vallbona Ús lloc de carenes i valls petites on s'intueix l'acciˇ erosiva de l'aigua, que ha deixat la seva empremta i n'ha modelat el paisatge. ╔s terra de s˛ls de fondo i costers sostinguts per marges de pedra seca que, junt a les nombroses cabanes, ens parlen d'un passat mÚs habitat i productiu. Aquests murs constitueixen un element fonamental en la conservaciˇ de la fertilitat dels s˛ls i l'eficiŔncia en l'aprofitament de l'aigua, i la saviesa i feina intensa acumulada per les generacions ens permet gaudir d'un paisatge digne d'admiraciˇ, avui en dia en seriˇs perill.

El clima Ús mediterrani continental, d'interior, amb nits que refresca la marinada i amb poca pluviometria (vora els 350 mm anuals). L'altura (450-700 m) permet maduracions suaus i llargues i ja Ús limitant per a alguns conreus. La vegetaciˇ natural Ús mediterrÓnia i s'estÚn pels marges, les carenes i els camps abandonats.