català / español / english / deutsch
BLOG
>> INICI / LA TERRA I LA GENT / VINS / OLIS / ACCIÓ SOCIAL / MATERIALS / VISITES I CONTACTES / BOTIGA / BCN / ÚNIC
>> El lloc / Com treballem / Equip

Vallbona de les Monges: identitat mediterrània

A Vallbona la història està marcada per la presència del monestir cistercenc femení més antic de Catalunya. L'orde del Cister fou fundat a la Borgonya i es dedicà a combinar l'activitat espiritual segons la regla de Sant Benet amb el desenvolupament en l'àmbit de l'agricultura i l'organització del territori.

Vallbona és lloc de carenes i valls petites on s'intueix l'acció erosiva de l'aigua, que ha deixat la seva empremta i n'ha modelat el paisatge. És terra de sòls de fondo i costers sostinguts per marges de pedra seca que, junt a les nombroses cabanes, ens parlen d'un passat més habitat i productiu. Aquests murs constitueixen un element fonamental en la conservació de la fertilitat dels sòls i l'eficiència en l'aprofitament de l'aigua, i la saviesa i feina intensa acumulada per les generacions ens permet gaudir d'un paisatge digne d'admiració, avui en dia en seriós perill.

El clima és mediterrani continental, d'interior, amb nits que refresca la marinada i amb poca pluviometria (vora els 350 mm anuals). L'altura (450-700 m) permet maduracions suaus i llargues i ja és limitant per a alguns conreus. La vegetació natural és mediterrània i s'estén pels marges, les carenes i els camps abandonats.